Hogyan kell szakdolgozatot írni?

Van egy kérdés, amit előbb-utóbb minden felsőoktatásban tanuló diák feltesz magának: mégis hogyan kell szakdolgozatot írni? Hiába vagyunk túl megannyi beadandón, egy 30-40 oldalas komplett tanulmány megírása olyan feladat, amellyel a legtöbb képzésen a szakdolgozat írás során találkozik az ember. Nehogy azt hidd, hogy egyedül vagy a dilemmáiddal! Senki nem úgy születik, hogy tudja, hogyan kell szakdolgozatot írni. Összeszedtünk neked egy listát, amit átfutva képbe kerülhetsz a szakdolgozat írás legfontosabb lépéseivel.

Legyen fogalmad a témádról – ne azzal kezdd, hogy kitalálod, hogyan kell szakdolgozatot írni!

Ülj le, és gondold át, mi az, ami a képzés során a leginkább megfogott. Most még ne foglalkozz azzal, hogy nem tudod, hogyan kell szakdolgozatot írni: koncentrálj arra, ami érdekel. A cél az, hogy olyan témát válassz, amit nem unsz meg, hiszen sok időt fogsz vele tölteni!

 

Konzultálj!

Ha már legalább megközelítőleg megvan a terület, ami érdekel, ideje konzulenst keresni. Lehetőleg olyasvalakit válassz, akiről tudod, hogy szakértője a téged érdeklő témának. Ne aggódj, egy konzulens pontosan tudja, hogyan kell szakdolgozatot írni: vele közösen könnyebb lesz leszűkíteni a témádat egy ésszerű, megvalósítható kutatási területre.

 

Oszd be az idődet!

Ha pontosítottátok a témát, nincs más hátra, mint szembenézni azzal, mennyi idő áll még rendelkezésedre, és azt a lehető legjobban beosztani. A kutatási terveidhez viszonyítva határozd meg, mire mennyi idő szükséges, mennyi időt szánhatsz rájuk maximálisan ahhoz, hogy időben kész legyél. Hidd el, akinek egy jó ütemterv van a kezében, az innentől gyakorlatilag már tudja is, hogyan kell szakdolgozatot írni.

A teljes cikket megtaláljátok a iQfactory oldalán vagy ide kattintva

És ezeket olvastad már?

MILYEN A JÓ SZAKDOLGOZAT BEVEZETÉS?

TANULÁSI TIPPEK KARANTÉN IDEJÉRE

HOGYAN ÁLLJ NEKI A SZAKDOLGOZAT ÍRÁSNAK?

SZAKDOLGOZAT FELÉPÍTÉSE