Szakdolgozat Kutatás

Szakdolgozat kutatás: módszerek, kutatási terv minta és segítség arra, hogy miként dolgozd fel a kutatási adatokat

Téged is megrémiszt a szakdolgozat kutatás? Nem csoda, hiszen sok hallgató csak tanulmányai végén szembesül azzal, hogy a diplomához bizony szükség van kutatás végzésére is. Ha nem rendelkezel tapasztalattal a témában, cseppet se aggódj, összegyűjtöttünk minden olyan fontos információt, amire szükséged lehet a szakdolgozat kutatás elvégzéséhez.

Miért szükséges primer kutatást végeznünk szakdolgozatunkban?

A szakdolgozat legértékesebb része a primer, más szóval saját kutatás, hiszen ez az a rész az, amely tanúskodik a hallgató szakmai hozzáértéséről. A szakdolgozat egyik célja, hogy újat mutassunk az adott szakterületen, amelyet a primer kutatás elvégzésével tudunk megtenni. A primer kutatás lényege, hogy választ kapj egy olyan kérdésre, amelyet eddig még nem tettek fel, vagy még nem válaszoltak meg. Ezt a bizonyos kérdést pedig akkor tudod feltenni, ha előzetesen áttanulmányoztad a témában elérhető szakirodalmat és megfogalmazódott benned egy gondolat, amelyet közelebbről szeretnél megvizsgálni.

Milyen kutatási módszert válassz?

A kutatási módszernek mindig összhangban kell lennie a tanulmányokkal, illetve a szakdolgozatod témájával. A szakdolgozat kutatási részét megelőzően szükség van hipotézisek, vagy főbb kutatási kérdések megfogalmazására. A módszer kiválasztásának ügyelni kell arra, hogy segítségével megválaszolhatók legyenek a hipotézisek, illetve a kutatási kérdések. Ha szükséges, akár alkalmazhatunk több kutatási módszert is a probléma felderítése érdekében.

A szakdolgozat kutatás legnépszerűbb módszerei közé tartozik a kérdőív és a mélyinterjú, de a kísérlet és a megfigyelés is gyakorta alkalmazott.

A teljes cikket megtaláljátok a iQfactory oldalán vagy ide kattintva

És ezeket olvastad már?

MILYEN A JÓ SZAKDOLGOZAT BEVEZETÉS?

TANULÁSI TIPPEK KARANTÉN IDEJÉRE

HOGYAN ÁLLJ NEKI A SZAKDOLGOZAT ÍRÁSNAK?

SZAKDOLGOZAT FELÉPÍTÉSE